VAKTHERAPIE

WAT IS BEELDENDE THERAPIE?

Beeldende Therapie is een bijzondere therapeutische discipline die tot Vaktherapie behoort. In een vaktherapie hoef je niet te praten maar juist doen! In dit geval beeldend werk dat helpt men een zeer krachtig en persoonlijke creatieve proces doormaken. Men kan inzicht krijgen in wie hij/zij is, wat ie voelt en hoe hij/zij in de  omgeving staat.  Soms wordt er ook  gesproken over (re)ontdekken van je eigen kern of kracht. De nieuwe inzichten en vaardigheden kunnen  een persoon stevige basis geven om positieve veranderingen (durven) aan te gaan. Het ontwaken van de creativiteit bevordert persoonlijke ontwikkeling, acceptatie en versterkt eigen positie in de omgeving. Deze vaktherapie kent vele werkvormen. Zodat, iedereen vindt wat bij hem/haar past.  Daar is geen enkele ervaring met schilderen of tekenen voor nodig! De vrijheid om met de materialen te experimenteren ontwaakt een kunstenaar in iedereen!

Er is (te)weinig  buiten de zorgsector over Beeldende Therapie bekend en de rol van art in het helend proces van de geest wordt onderschat. Maar een ding is duidelijk! Iedereen heeft baat bij creatief zijn! Beeldend werken stimuleert positief onze hersenen! Het is soms ook makkelijker om onze gedachten, emoties en ons gedrag in een beeldende vorm te uiten. Dat is de kracht van beeldend bezig zijn!

Meer weten? kijk naar https://www.vaktherapie.nl/

WAAROM? Beeldende therapie kan je onder andere helpen bij klachten die te maken hebben met:

  • emoties; leren herkennen, voelen, uiten en reguleren van emoties: zoals b.v. frustraties of boosheid gevoelens rondom rouw en depressie
  • zelfbeeld; vergroten van zelfvertrouwen en jezelf verder ontwikkelen
  • gedrag; leren omgaan met spanning, stress en tegenslagen, oefenen met nieuw gedrag
  • sociale vaardigheden; leren samenwerken, bevorderen van assertiviteit, accepteren en stellen van grenzen
  • cognitie; vergroten van je concentratie, verbeteren van je doorzettingsvermogen, leren structuur aanbrengen, leren plannen, herkennen van negatieve en helpende gedachten

VOOR WIE? De therapie is een passende behandelvorm voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen als je op zoek bent naar psychosociale ondersteuning en hulp. Tevens is het mogelijk om samen met je partner, kind of gezien de therapie te volgen.

bron: NVBT

 

@creatiefwezen beeldende therapie in Drachten