Ga naar de inhoud

Beeldende (creatieve) Therapie: Ontdek de Kracht van Creatieve Expressie

Beeldende Therapie is een unieke en effectieve vorm van vaktherapie. In tegenstelling tot traditionele therapieën, hoeft er bij vaktherapie niet gepraat te worden, maar wordt er juist gehandeld. In dit geval gebeurt dit door middel van beeldend werk, wat mensen in staat stelt om een diepgaand en persoonlijk creatief proces te doorlopen. Het kan helpen om inzicht te verkrijgen in wie je bent, wat je voelt en hoe je je verhoudt tot je omgeving. Vaak wordt dit proces beschreven als het (her)ontdekken van je eigen kracht. De verworven vaardigheden kunnen dienen als een basis om uitdagingen aan te gaan en positieve veranderingen te omarmen. Het ontwaken van je creativiteit bevordert niet alleen je persoonlijke ontwikkeling, maar versterkt ook je zelfbeeld. De rol van Beeldende Therapie in het helingsproces van de geest is duidelijk zichtbaar. Creativiteit fungeert als een brug tussen onze gedachten, emoties en ons gedrag, en beeldend werken stimuleert positief onze hersenen.

Diversiteit van Vaktherapie:

Vaktherapie kent vele verschillende benaderingen en technieken, en iedereen kan iets vinden dat bij hem of haar past. Er is absoluut geen ervaring vereist in schilderen of tekenen. De vrijheid om te experimenteren met diverse materialen en technieken kan de kunstenaar in iedereen doen ontwaken.

Waarom Kiezen voor Beeldende Therapie?

Beeldende therapie kan helpen bij een breed scala aan klachten en uitdagingen, zoals:

Emoties: Het leren herkennen, voelen, uiten en reguleren van emoties, inclusief het omgaan met frustraties en boosheid, evenals het verkennen van gevoelens rondom rouw en depressie.

Zelfbeeld: Het vergroten van zelfvertrouwen en jezelf verder ontwikkelen, waardoor je sterker in je schoenen staat.

Gedrag: Leren omgaan met spanning, stress en tegenslagen, en oefenen met nieuw gedrag dat bijdraagt aan persoonlijke groei.

Sociale vaardigheden: Het bevorderen van samenwerking, assertiviteit, het accepteren en stellen van grenzen, wat essentieel is voor gezonde relaties.

Cognitie: Het vergroten van concentratie, doorzettingsvermogen en vaardigheden in het aanbrengen van structuur en plannen, evenals het herkennen van negatieve gedachten en het bevorderen van helpende gedachten.

Beeldende therapie is geschikt voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die op zoek zijn naar psychosociale ondersteuning en hulp. Het is zelfs mogelijk om de therapie samen met je partner, kind of gezin te volgen. Als je op zoek bent naar nieuwe manieren om jezelf te uiten en te groeien, dan is beeldende therapie een boeiende reis naar zelfontdekking en transformatie.

Meer informatie over vaktherapie kun je vinden op https://www.vaktherapie.nl/

Vaktherapie kan worden ingezet als een therapeutische behandeling of als een creatieve begeleiding.

Nieuwsgierig hoe anderen het beeldend therapieproces ervaren? Kijk naar de onderstaande filmpjes 
Bert https://vimeo.com/79294855

Jacqueline https://vimeo.com/80189630

bron: vimeo.com

bron: NVBT 

CreatiefWezen