Ga naar de inhoud
creatieve Friesland creatieve, activiteiten, aanbod, therapie, schildercursus, creatieve therapie, vaktehrapie, drachten, atelier, Friesland, schilderen, workshops, kunstwerk, art, ornament, epoxy, onderzetters, vaas, cadeau, schilderij, painting, decorations, artwork, kunstenaar, kunst creatief penselen creatieve, activiteiten, aanbod, therapie, schildercursus, creatieve therapie, vaktehrapie, drachten, atelier, Friesland, schilderen, workshops, kunstwerk, art, ornament, epoxy, onderzetters, vaas, cadeau, schilderij, painting, decorations, artwork, kunstenaar, Creative twits- penselen

Creative twits- penselen

Cursisten hebben het vaak over welke penselen kunnen ze best gebruiken. Het antwoord is niet altijd eenvoudig, omdat de keuze van een penseel hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur en schilderwijze. 

Onderaan even kort over de penselen voor een basis schilder-set met acryl- of olieverf. Ik benoem hier dus alleen een aantal penseelsoorten en hun eigenschappen. Er is nog veel meer!

Welke zijn er en wat kun je er mee?

2 haarsoorten die ik vaak gebruik:

Varkensharen penselen  & Synthetische penselen

Varkensharen penselen zijn in verschillende dikten, rond of plat. Prima voor het standaard-schilderwerk met acryl of olieverf en ze kunnen heel lang mee. Varkenshaar is wat stugger en laat een duidelijker penseelstreek achter, die toedraagt aan de textuur van je schilderij. 

Synthetische penselen van zacht tot stug, geven gladder resultaat en strakkere lijnen. Een synthetisch penseel schildert wat soepeler en en is in algemeen een goede aanwinst voor jouw schilderkistje. Let wel op, of ze geschikt zijn voor beide: acryl- en olieverf!  

Platte penseel met een recht geknipte haar in de verschillende breedte, is essentieel  in jouw schildertool set! Je kan hiermee brede lijnen treken en je kan makkelijk de vormen opvullen. Je kan ook de zijkant gebruiken om de dunne lijntjes te treken. In principe kan je met een 1 platte penseel alles doen, maar dat vraag een beetje ervaring.  

Kattentong is afgerond penseel. Uitstekend voor het schilderen van alle bloem- en bladsoorten.  Dat is erg veelzijdig penseel die heel geliefd is.

Spalter is de korte platte kwast, die vaak gebruikt wordt voor  het schilderen van de de achtergrond, grotere vlakken of losse vormen.

Waaierpenseel gebruiken we voor fijne toetsen, bijvoorbeeld in een landschap, of schilderen van vacht of haren.

Puntpenseel: deze ronde penseel is goed voor de fijne lijnen en details. Met een ietsje meer verdunde verf kan je strakkere lijnen creëren. 

Sleper is een fijne ronde penseel met een lang haar, die uitstekend is bij het schilderen van bv grassoorten of haren. Het levert lange dunne lijnen. 

Penselen hebben korte en langere handvatten. Met een korte handvat kun je beter je kracht verdelen en precies gaan werken. Met een langere handvat kun je wat losser gaan werken. Je pols wordt wat ontspannen en  je maakt meer spontane penseeltoetsen.  Persoonlijk vind ik ietsje langere penseelstok fijner in gebruik.

Zoals ik al eerder heb gezegd, dat zijn maar enkele voorbeelden van heel veel soorten penselen die in allerlei winkels beschikbaar zijn. Voor je basis-set schaf niet te veel penselen. 3 van hetzelfde soort in verschillende maten is al voldoende om lekker te werk gaan. Hoe meer penselen des meer chaos rond je werk 😉  Voel hoe elke penseel werkt en leer het handig te gebruiken. Houd je penseel niet in de pengreep (m.u.v. detailwerk) maar ietsje hoger voor meer bewegingsmogelijkheid! Probeer de maximale uit je penselen te halen! 

Fijne oefeningen! 

groetjes

Izabela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + vijftien =

CreatiefWezen